Кога да очакваме зимата през 2019/2020

публикувана

Настъпва моментът, в който започваме да мислим за смяната на летни със зимни гуми, и два въпроса заемат мислите на българския водач. Първият е кога да очакваме новата зима да потропа на вратата ни – все пак общинските, областните и държавните власти винаги остават изненадани от първия (и втория, третия, 11-ия) сняг, но на шофьора му се ще да е предвидлив и да е помислил за безопасността си и на тази на своето семейство, когато тръгне по затрупаните и непочистени улици и магистрали. Вторият е дали е задължително да се кара със зимни гуми в страната в най-студения период от годината.

Кога идва зимата 2019-2020

На последния ще отговорим накратко: не, не е задължително. Според изменение в Закона за движение по пътищата от края на 2016 г. водачите са длъжни да карат от 15 ноември до 1 март с „гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми, чиято дълбочина на протектора е не по-малка или равна на 4 мм”. Има глоба от 50 лв. при шофиране с повредени или износени гуми с минимален грайфер под 1,6 мм, което е обаче общата сума, а не за всяка една проблемна гума (така се случва да сплашват патрулиращите служители на КАТ). Автомобилът не може да бъде спрян от движение при протрит грайфер – това не е тежка техническа неизправност по чл.101 от ЗДП, а единствено при разкъсана повърхност на гумата. Компромисът да може да се кара и с летни гуми, с условието да не са много изтъркани, има като една от главните си причини климата – в някои области на страната зимата е по-мека, ако се сравни с други.

СЪС ЗИМНИ ГУМИ Е НАЙ-БЕЗОПАСНО


И все пак компромис със сигурността ни и тази на нашето семейство, а и на невинните други участници в движението, не бива да правим. Зимата в България често води снежни бури, след които остават капани от поледица и киша, а властите в страната са доказали в годините как не умеят да се справят със задълженията си да почистват навреме и качествено пътната мрежа и във, и извън населените места.

И най-скъпите, и най-евтините зимни гуми са изработени от смес с високо съдържание на силика каучук и шарка на протектора, проектирана специално да остане гъвкава при ниски температури (под +7°C). Затова имат най-къс спирачен път при тези условия – с до 50% по-скъсен, сравнено с всесезонните и летните. Онлайн вече може да се намери изгодна зимни гуми промоция, затова не се колебайте и си осигурете безопасност на пътя. Никога не е било по-достъпно намирането на качествени и евтини гуми.


КОГА ЩЕ ДОЙДЕ НОВАТА ЗИМА


Ето че дойде моментът да отговорим и на първия важен въпрос, вълнуващ шофьорите в България. Метеоролозите отбелязват, че в климата на новия век са по-изявени континенталните тенденции, сравнено с втората половина на миналия, сиреч има по-резки преходи от зима към лято и обратно със свити преходните сезони. Така принципно летата са по-къси, зимите – по-дълги.
Анализ от екип специалисти начело с доц. Комитов сочи, че до 2021 г. ще има кратък, но дълбок температурен минимум поради намалението на слънчевата активност през 2019-20 г., а това ще се изрази най-добре именно през зимата (от декември до март). Очакванията са до 2021 г. да има две сурови зими като онази от 1985 г., а едната от тях да е дори по-непоносима като например онази от свирепата 1954 г.

Според няколко международни метеорологични уебсайта средните температури в страната между идещите декември и март ще са около 4℃, но реално ще се усеща по-студено – около 1℃. Първият сняг в България се очаква да дойде в дните около 17-20 ноември, така че е добре още до 10 ноември водачите да са преминали към използване на възможно най-добрите зимни гуми, за да избегнат вечната изненада на кметове, общинари и областни ръководители.

ЕТО, ИДЕ СЛЪНЦЕТО


След всички тези мразовити прогнози нека се затоплим с една по-гореща. След 2021 г. студените зими в България ще намалеят значително, а около 2080 г. най-вероятно направо ще ги няма за сметка на необичайно жарки лета. Това е сценарият за развитието на климата в страната според проект на Министерството на околната среда и водите, качен на официалния му уебсайт.

Е, не знаем дали всички ние ще се преборим да доживеем 2080-а, за да се уверим в точността на предвиждането на МОСВ, но поне може да се успокоим с едно. Ако уцелим точната промоция на зимни гуми и се сдобием сега с нов качествен комплект точно преди тази зима, има почти 100-процентов шанс при правилно каране, употреба и съхранение те да ни послужат още дълги години. Какво чакаме още?!


Не забравяйте да разгледате пълната гама автомобилни гуми на атрактивни цени и нов ДОТ, които онлайн магазин E-Gumi ви предлага. Кликни и разгледай сега!

Сподели в