Какво представляват летните гуми Run Flat

публикувана

На повечето от вас се е случвала неприятността да останете на пътя със спукана гума. С гумите от технологията Run Flat това може да се избегне. Тя напълно отговаря на името си – превежда се като "движение със спукана гума", защото позволява автомобилът да продължи да се движи доста време след спукване на гумата дори и пълно спадане, ако се спазва максималната скорост от 80 км/ч.

Run Flat летни гуми

Голямото предимство тук обаче е на първо място повишената сигурност дори при най-евтините гуми: Run Flat намалява риска от внезапното им спадане, водещо до моментална загуба на контрол над автомобила (също така всички системи за безопасност като ABS, ESP, DSC, CBC и т.н. продължават да функционират). Други плюсове са спестяването на време за смяна на спуканата гума и на пространство за резервна гума.

Уникалните свойства на тази технология се дължат на подсилените странични стени на гумата, които я държат на джантата и поддържат теглото на автомобила дори и при пълна загуба на налягане. Освен това термоустойчивата смес, от която е съставена гумата, е в състояние да понесе допълнителното покачване на вътрешната температура. При спукване на обикновената гума страниците ѝ поддават и задвижващите сили спомагат за отлепянето ѝ от джантата, предизвиквайки бързото ѝ прегряване – резултатът е внезапна загуба на контрол. Гумите Run Flat обаче имат специални вложки, които усилват страниците в случай на загуба на налягане в гумата и се огъват дотолкова, че да поемат и разпределят силите на натиск, предизвикани от тежестта на автомобила, дори и в гумата да не е останал никакъв въздух.

Максималните скорост и разстояние, при които могат да бъдат използвани гумите Run Flat (както и препоръчителното им работно налягане), са описани в ръководството на всеки автомобил и зависят от различни условия като тегло, структурен дизайн на автомобила и условия на шофиране. Проверката на налягането става при студена гума и при необходимост то се регулира в съответствие с инструкциите. Преценката на повредите, монтажът/демонтажът и ремонтът на гумите или тяхната замяна трябва да се извършват от дилъра на гумите или на автомобила.

За да се използват гуми Run Flat, трябва автомобилът да бъде оборудван със система за следене на налягането в гумите (TPMS). Всяка Run Flat гума трябва да бъде заменяна с друга от същия тип, размер и със същия скоростен индекс. Никога не комбинирайте оригинално вградените в автомобила гуми Run Flat с конвенционални, освен в аварийна ситуация и за ограничено време, тъй като това може да повлияе на управлението. Ако все пак решите да ги сменяте, консултирайте се с производителя.

Значителен брой производители оборудват новите си автомобили с четири нови гуми Run Flat. В този случай колата няма стандартно резервна гума или оборудване за смяна на гумите.

Недостатъците на гумите Run Flat стават по-малко, те бележат добро развитие в сравнение с предишните поколения и имат значителни подобрения в комфорта и съпротивлението при търкаляне, а същевременно предимствата в случай на авария си остават налице.

Сподели в