Какво е важно да знаем за ДОТ кода при летни гуми?

публикувана

ДОТ е термин, който често остава погрешно разбран от много шофьори. В тази статия ще се опитаме да хвърлим малко светлина върху три-буквеното съкращение. 

Какво е ДОТ и какво означават ДОТ номерата на гумите? 

ДОТ е съкращение от Department Of Transport (Американския Департамент по Транспорта) и е доказателство, че гумата отговаря на изискванията за сигурност. Той включва два кода. Първият код е комбинация от букви и цифри и показва в коя фабриката, град и държавата е произведена гумата. Вторият е от три или четири цифри, оградени в елипса. Той дава информация за седмицата и годината на производство на автомобилните гуми.

За гуми произведени преди 2000 г. кода е трицифрен. Например, ако кода е 256 това означава, че гумата е произведена 25-та седмица на 1986 г. За периода 1990-2000 г, кода също е от 3 цифри, но има добавен триъгълник или т.н. „човка”. Например, ако кодът е 349<, значи датата на производство е 34-та седмица на 1999г. Ако производството е след  2000 г, тогава ДОТ-та е с 4 цифри. Например, 1212 означава 12- та седмица на 2012 г.
 

ДОТ на летни автомобилни гуми
Кредит за снимката: Тайърс Сейфти Груп

Влияние на ДОТ кода при избор на летни гуми

След като разкодирахме ДОТ кода е важно да обясним и неговото значение когато избираме гуми за летния сезон. Обяснихме по-горе как всеки човек сам може да разбере кога е произведена дадена автогума. Така се елиминира  опасността той да бъде излъган от различни „специалисти”. Но е важно и правилно да се тълкува датата на производство.

Автомобилните гуми са продукти предназначени за относително дълъг срок на потребление. От друга страна те имат специфичен срок на годност. Срокът на експлоатация на лятната гума зависи от много фактори. Най-голямо значение имат техническите характерните на продукта, но влияние оказват климатичните условия, начина на шофиране, скоростта, натоварването, съхранението и др. Затова е трудно да се даде еднозначен отговор какъв е срока на годност за летни гуми.

Често хората поглеждат ДОТ кода и ако датата на производство не е от същата година се отказват от покупка. Те се притесняват, че автомобилната гума е остаряла и е изгубила своите качества. 

Така нареченото стареене на гумите е свързано с втвърдяване на каучука. Когато това се случи автомобилните гуми губят от своите характеристики, а това се проявява най-вече в по-лошо сцепление с пътната настилка. Важно е да се знае, че ако гумите се съхраняват на прохладно и сухо място, далеч от директна слънчева светлина те ще запазят своите технически характеристики. 

Големите производители на автогуми Goodyear, Continental, Michelin дават 10 години срок на експлоатация. Но посочват, че срока за експлоатация на дадена гума е достигане на индикатора за износване на протектора според местното законодателство. В българският закон е посочено, че дълбочината на протектора трябва да бъде минимум 1.6 мм. Въпреки това повечето специалисти съветват, че ако изтъркването на летните гуми падне под 3 мм трябва да ги сменим.

Правилно анализиране на ДОТ кода при избор на летни гуми

Ако според ДОТ код летните гуми са произведени, например преди 2 или 3 години, това не означава автоматично, че те са изгубили своите качества и е опасно да ги купуваме. Тези гуми може да са произведени преди 2 или 3 години, но да не са използвани, да са били правилно съхранявани в склад и да са изчаквали клиент да ги купи. Добре е да ги огледаме и ако нямат външни деформации можем да им се доверим, защото те са нови и не са използвани. От друга страна, ако според датата на производство си купим автогуми, които са използвани един сезон, те могат да се окажат с доста скрити дефекти, особено ако са от непозната марка или е шофирано по-непредпазливо.

Имайте предвид, все пак че летния сезон е от април до октомври, когато температурите са високи, асфалта е горещ, шофираме доста по-активно, с по-висока скорост и летните гуми са подложени на по-голямо натоварване. Най-добрият вариант са нови летни гуми с дата на производство в годината, в която ги купуваме. Добре е да се знае, че си струва да се инвестира в по-качествени неизползвани летни гуми с ДОТ код дори от преди 2-3 години, съхранявани правилно, от колкото в нови, но на неизвестна марка. 

ДОТ кода изисква по-задълбочено познаване за значението му за да ни е полезен при покупка на гуми. Компромисното решение прието от производители на гуми и специалисти е  че след 6 година гумите трябва да се сменят.

Онлайн магазин за гуми E-gumi предлага само и единствено гуми с нов ДОТ. Ако сте решили да сменяте своите автомобилни гуми, то можете да разгледате наличните при нас гуми.

Ето и едно видео, в което нагледно бихте могли да се запознаете с това къде да намерите всичката тази информация на вашите гуми: (видеото е на английски език)




Онлайн магазин за гуми E-gumi предоставя на ваше разположение богата гама от продукти както и промо-оферти на летни гуми с безплатна доставка на територията на цяла България. Разгледайте пълната гама марки, модели и размери летни гуми тук.

При покупка на нови гуми не забравяйте да регистрирате ДОТ номерата онлайн на сайта на производителя. Тази информация е важна, тъй като тя ще бъде използвана, в случай, че производителя иска да ви уведоми, за оттегляне на партидата или проблеми с безопасността на гумата. Повечето производители предлагат онлайн регистрация за DOT номера - виж линковете по-долу и избери съответната марка:

Bridgestone
Continental
Dunlop
Firestone
Fuzion
General
Kelly
Kumho
Michelin
Nexen
Pirelli
Uniroyal
BF Goodrich


Сподели в