Какво е важно да знаем при избора на зимни гуми

публикувана

Сигурността и удобството на придвижването са двата най-важни елемента в шофирането на нашите автомобили, а те зависят в огромна степен от гумите. Това важи с особена сила през зимата, когато лошата пътна настилка и организация на движението в България е в състояние да постави на изпитание и най-добрия шофьор, затова и е най-препоръчително да се снабдим със зимни гуми в името на нашата безопасност и комфорт.

Зимни гуми цени

Вече дойде моментът човек да започне да се оглежда и да проучва пазара, като онлайн средата предлага все по-голям избор на зимни гуми на ниски цени. Какво обаче е най-важно да знаем, когато настъпи часът да изберем точния комплект за нас?

Първо трябва да се съобразим с това какъв модел е автомобилът ни и в зависимост от марката, гамата и двигателя му, а дори и от годината на производство, може да се изисква закупуването на точно определен модел зимни гуми. Най-добре би било да се консултирате със специалист, за да сте сигурни, че гумите Ви отговарят на изискванията на Вашия автомобил.

Друго съществено за избора на подходящите зимни гуми за колата Ви е да знаете нужния тип и размер. Това  включва различни елементи: широчина на профила в милиметри, височина на профил в процент от широчината, тип конструкция на носещия скелет, номинален диаметър на джантата в цолове, индекс за скорост и натоварване. Товарният и скоростният индекс осигуряват важни данни за постигане на възможно най-добри резултати. Правилният и точен избор по всички тези параметри гарантира оптимални експлоатационни характеристики на гумата, безопасност и сигурно управление.

Може да се срещне и услуга за онлайн търсене, която Ви позволява да въведете всички важни данни за автомобила си и изчислява кои зимни гуми са най-подходящи. Това можете да откриете например на българската версия на уебсайта на Michelin.

Сред златните правила в процеса на търсенето на зимни гуми на ниски цени е да се доверяваме само на доказани марки и на модели, препоръчани от самите производители – така избираме сигурността. Ако предложената цена Ви се стори висока, имайте предвид, че генерално това означава добра изработка и качество. Всеки компромис с цената за сметка на неизвестен модел може да се окаже потенциален фактор за ПТП.

Много внимателно разгледайте маркировката на предлаганите гуми и не се срамувайте да поискате да Ви бъде разяснено всичко по тях. Информацията в интернет е повече от достатъчна, ала най-добре е да потърсите мнението на специалисти в тази сфера, защото средностатистическият шофьор няма знанията да се ориентира сам във всички тънкости. Обучените продавачи във фирмените магазини имат достъп до детайлна информация и каталози с описанието на различните модели, които позволяват да се съпоставят възможностите на всяка гума с личните предпочитания и експлоатационни условия.

Друг важен момент е да купуваме при възможност винаги пълен комплект от четири гуми, защото това ни гарантира еднакво износване.

При избора на зимни гуми също така трябва да се съобразяваме с конкретните климатични параметри  в средата, в която шофираме (по лед или сняг, на сух или мокър асфалт), както и това дали го правим повече във или извън града (магистрали, черни пътища, офроуд или други условия). Също трябва да се съобразим и със стила си на шофиране – спокоен или активен. Тук припомняме също,  че зимните гуми се делят на „нордически” (скандинавски) и „алпийски” (общоевропейски) заради разликата в климатичните условия през зимния период.

Затова подходете сериозно и задълбочено в търсене на подходящите зимни гуми на ниски цени. Бъдете сигурни, комплектът точно за Вас и Вашия автомобил е съвсем близо.


Сподели в