Как да се грижим за летните гуми през лятото?

публикувана

През летният сезон, който в България е от април до октомври гумите са подложени на голямо натоварване. Дори и да заложим на качествена  марка и да инвестираме повече пари в автомобилни гуми ако не се грижим правилно за тях, никой не може да ни гарантира, че те няма да се износят или повредят бързо. Затова е много важна грижата за тях.

Как да се грижим за летните гуми на колата
Снимката е под CC0 лиценз

Как да намалим износването на летните гуми?

Дори и най-опитните шофьори не могат да предвидят всичко, което може да се случи на пътя, но все пак има няколко съвети, които ако се спазват могат да минимизират причините водещи до бърдото износване на гумите.

Лятото е сезонът на пътните ремонти у нас. Опитвайте се да избягвате улиците и пътищата, които се ремонтират. А по възможност и тези, които са скоро асфалтирани. Ако човек не е внимателен много лесно може да попадне и полепне асфалт между грайферите на гумите. На пръв поглед изглежда нещо незначително, но изсъхването на малки парченца от пътната настилка между протекторите на гумите може да доведе до сериозни физически деформации по тях.

Винаги трябва да се внимава с високата скорост. Особено лятото, когато температурите могат достигнат над 40 °С има опасност от прегряване на гумите.  По-бързото шофиране винаги е свързано с по-голямо триене на гумите, по-резки движения, внезапни спирания, бързи ускорявания и намалявания, а това всичко води до „изяждане” на автомобилната гума. Карането със съобразената скорост е превантивна мярка за лична безопасност, но се отразява и върху удължаване живота на гумите. По време на дълги пътувания създайте си навика да следите състоянието на гумите за да може да реагирате при нужда навреме.

През лятото освен, че правим дълги пътувания и преходи между различни пътни настилки, често колата е натоварена и с много багаж. Всяка гума има ограничение на нивото на натоварване и то е посочено в нейното описание. Честото превишаване на тези допустими норми на претоварване и съчетано с дълги пътувания води до много по-бързо износване на гумите.

Колко атмосфери трябва да са напомпани гумите?

Неправилното налягане на гумите е най-често допусканата грешки при поддръжка на летни гуми. Много шофьори продължават да мерят гумата на „око”, а това е много грешно и опасно. Точното налягане е посочено на стикер залепен на рамката на шофьорската врата. Ако няма такъв, потърсете в книжката на колата, ако и там не го пише, тогава се обърнете за информация към специалист в Автосервиз.

Поддръжка на летни гуми
Снимка "Миърс Мотор"

Производителите не гуми са изчислили оптималното налягане в автомобилните гуми и то трябва да се спазва. Ако гумите са напомпани „меко”” или „твърдо” те променят правилната си форма и това се отразява върху сцеплението, триенето, спирането и завиването. Неспазване на изискванията за налягането е основната причина за по-бързото износване на летните гуми. Допълнително то влияя и върху увеличаване на разхода на гориво. 

Стандартната препоръчителна норма за напомпване на гумите е между 2.0 и 2.2 бара. Прието е, че задните гуми е добре да са малко по-меки, което е свързано с по-комфортно возенето отзад. Ако караме с меки гуми тогава те поемат част движението при преминаване през дупки и други неравности по пътя и действат, като амортисьор. Но при по-голямо натоварване това може да доведе до пръсване на гумата или до изкривяване на джантата. Ако сме с твърди гуми колата подскача и вози изключително твърдо. И в двата случая това се отразява върху по-бързото износване на автогумите. Затова спазвайте нормите за налягането.

Кога да и къде да проверяваме гумите?

Имайте предвид, че измерването на налягането в гумата трябва да се извършва при „студена гума”, която не е карана и не е загрята. При движение гумите се нагряват и въздуха в тях се разширява и това ще ни подведе, и ще да допуснем грешка при отчитане на реалното налягане.

Препоръчително през лятото е автомобилните гуми да се проверяват веднъж месечно. Най-лесният вариант е да използват компресорите на бензиностанциите. Добре е също да използва всяко посещение в Автосервиз да ви погледнат гумите и при необходимост да ги напомпат. Не забравяйте и резервната гума.

Много по-голям риск има при пренапомпените гуми, защото това се отразява освен върху износването на гумите , а и създава сериозен риск за вашата безопасност. Затова никога не превишавайте максималното допустимо налягане, посочено от производителя на вашите гуми.

Онлайн магазин за гуми E-gumi предоставя на ваше разположение богата гама от продукти както и промо-оферти на летни гуми с безплатна доставка на територията на цяла България. Разгледайте пълната гама марки, модели и размери летни гуми тук.

И най-накрая ето още едно итересно видео от Vredestein показващо предимствата на летните пред зимни гуми. Приятно гледане и безопасно шофиране на пътя!
 


Сподели в