Как да изберем подходящи летни гуми за своя автомобил

публикувана

Температурите през месец февруари на новата година в един момент достигнаха до цели 20 градуса и ни накараха да се замислим дали пък този път времето да преминем от зимни към летни гуми няма да подрани. В случай че имате нужда от нов комплект, добрата новина е, че с бума на интернет можете лесно и бързо да намерите летни гуми онлайн магазин, където да разгледате и да подберете най-подходящите за Вас и Вашия автомобил.

Как да изберем летни гуми

Има някои фундаментални постулати в избора, които няма как да пропуснете, щом настъпи мигът да пристъпите към пазаруване. На първо място подбирайте летни гуми само от доказани марки и препоръчани от самите производители модели. Често пъти това може да Ви излезе по-скъпо от обичайното, но никога не бива да правите компромис с Вашата и тази на приятелите и роднините Ви сигурност на пътя. Скъпият продукт в 99% от случаите гарантира високо качество на изработката му, докато неизвестните марки и модели често са пълна енигма и предпоставят случване на пътно-транспортно произшествие. Специалистите твърдят, че протекторът на най-евтините гуми може и на вид да прилича на този на премиум продуктите, ала качеството му е несравнимо по-лошо, защото отделните компоненти от структурата на гумата не са съобразени един спрямо друг. Добрата новина е, че в съвременните условия можете при адекватно търсене да откриете качествени летни гуми с ниски цени, които няма задължително да изпразнят джобовете Ви и семейния бюджет.

Ако подбираме по ценови клас, има три варианта: от нисък, среден и висок. При положение че шофирате главно в градски условия, можете спокойно да се спрете на летни гуми с ниски цени, тъй като тяхното натоварване е сравнително малко. Ако обаче изминавате по над 10 000 км месечно в градски и извънградски условия, а също и ако карате спортен или луксозен автомобил, е задължително без компромиси да се спрете на високия ценови клас. Дори и в него обаче можете да намерите добра сделка, тъй като все по-често се намират висококачествени летни гуми на промоция.

Важен фактор при избор на летни гуми е и климатичният. Ако живеете в район с висока влажност и чести дъждове, препоръчваме да търсите модели с V-образна шарка. Те са най-подходящите за шофиране при мокра пътна настилка, тъй като позволяват по-лесно да се отвежда водата под автомобила.

Не е редно да се пропуска и шарката на протектора. В топлите месеци е препоръчително да се спрете в избора си на симетрични летни гуми, като оставите асиметричните за зимата, въпреки че има и такива летни модели. Техният протектор е с две еднакви (симетрични) половинки, като друго от предимствата им е, че не предизвикват висок шум. Когато стигнете до избирането, направете консултация, за да видите предлаганите от производителя параметри.
Друг важен момент е, че трябва да купувате единствено и само пълен комплект летни гуми, сиреч четири от един и същи модел, в идеалния случай и плюс една резервна. Този ход, макар и не задължителен по закон, ще Ви даде гаранция за еднакво износване и много по-лесно можете да следите кога ще настъпи времето да извършите следващата си смяна на комплекта. Бихте могли също да си купите и 2х2 от различна марка и/или модел летни гуми, ала пак е задължително да са еднакви по всяка ос – и все пак дори и това не е за препоръчване. Също добър съвет: недейте да сменяте зимните с летни гуми сами, а вместо това се доверете на професионалистите, които ще могат, освен смяната, и да проверят реглажа на предния и задния мост на Вашия автомобил, за да Ви спестят по-бързото износване на гумите.

Когато дойде мигът да пазарувате, направете така, че крайно внимателно да разгледате маркировката на предлаганите Ви летни гуми. Не се стеснявайте и да поискате да Ви бъде разяснен всеки един детайл по тази маркировка. В интернет също можете да се информирате добре, но живият контакт със специалисти в областта е определено за препоръчване.

Ако се зачудите дали въобще си струва цялото това мислене и търсене на летни гуми, при положение че много хора залагат на всесезонните, не се подлъгвайте. България е в климатичен пояс, в който зимата има големи студове и висока снежна покривка, докато през лятото средните температури са над 24 градуса. Тези големи амплитуди и широкият диапазон на условия значат, че най-добрият вариант е да разполагаме с по един комплект зимни и един комплект летни гуми, които да се подменят в подходящия момент.

Ето защо помислете за по-сигурното и приятно шофиране по републиканската ни пътна мрежа и намерете точния летни гуми онлайн магазин, за да се снабдите. Изборът вече е огромен и нямате оправдание нито откъм варианти, нито откъм цена. С няколко клика можете да откриете висококачествени летни гуми на промоция, така че и джобът Ви да не остане празен, и автомобилът Ви да е в пълна хармония с пътя.

Не забравяйте да разгледате пълната гама летни автомобилни гуми на атрактивни цени и нов ДОТ, които онлайн магазин E-Gumi Ви предлага. Кликни и разгледай!

Сподели в