Как да изберем летни гуми?

публикувана

Най-важното при избора на летни гуми е да изберем подходящите за нашата кола. За да стане това трябва да се съобразим с информацията, която е написана от външната страна на гумите. Информираният избор е правилния избор, затова нека разкодираме тази информация.

летни гуми Bridgestone
Снимка: Тайър Хендлърс

Какво означават размерите на гумите?

На всяка гума е записана препоръчителната от производителя техническа информация, която трябва да се спази. Често тази информация се нарича индекси. Ето значението на техническите индекси на произволно избрана лятна гума: 185/55 R16 83V.

185 – това е размера на гумата в милиметри.

55 – това е съотношението височина към ширина на гумата и е в процентно съотношение.

R – индекс за радиалната структура на гумата. Има и други, но те са за специализирани и тежкотоварни автомобили.

16 – това е размера на джантата в инчове

83 – това е индекс за товароносимост, който показва какъв товар може да издържи една гума. На индекса от нашия пример 83 отговаря 487 кг на гума. Ето и другите най-често срещани индекси: 75 отговаря на 387 кг, 80 отговаря на 450 кг, 95 отговаря на 515 кг, 90 отговаря на 600 кг, 95 отговаря на 690 кг, 100 отговаря на 800 кг.

V – това е индекса за скорост и показва максималната допустима скорост, която може да издържи гумата. На нашия индекс V отговаря 240 км/ч. Ето и другите индекси:  на P отговаря 150 км/ч, на Q отговаря 160 км/ч, на R отговаря 170 км/ч, на  S отговаря 180 км/ч, на  T отговаря 190 км/ч, на H отговаря 210 км/ч, на W отговаря 270 км/ч, на Y отговаря 300 км/ч  и на Z отговаря над 300 км/ч.

Изключително важно е да спазваме посочените от производителя индексни на летните автомобилни гуми. Те гарантират максимална безопасност. Ако не се пазят рискуваме освен по-висок разход на гориво и сериозни проблеми при управление на автомобила. При инцидент на пътя и ако не сме спазили техническата информация на гумите може да имаме проблеми със застрахователите. Не рискувайте своята и на другите безопасност и спазвайте посочените от производителя индекси.

Най-добрият вариант е да сменим и 4 – те летни гуми. Компромисно решение е да подменим само двете. Но е важно да се спази правилото те да са на една ос, или двете предни или двете задни. Другото, което трябва да се спази е те да са на една марка , за да имат едни и същи характеристики. 

Летните гуми втора употреба също могат да свършат работа, но е важно да обърнем внимание за износването на протектора. Според нашето законодателство дълбочината не трябва да бъде по-малко от 1.6 мм. Като всеобщо мнение сред специалистите се е наложило разбирането, че ако изтъркването на протектора на летните гуми е под 3 мм, това означава че трябва да ги сменим.

Какви летни гуми да си купим?

След кото знаем значението на индексите на гумите идва основния въпрос: Какви летни гуми да си купим?

Отговорът на този въпрос е свързан с начина на нашето шофиране. Като всеки друг продукт и летните гуми са разделени на ценови класове: нисък, среден и висок. 

Ако караме предимно градско и рядко пътуваме извън града тогава е оправдано да се изберат гуми от ниския ценови клас. Защото натоварването на гумите е сравнително малко и по-обикновени гуми ще ни свършат работа. 

Ако обаче сме много активни шофьори и изминаваме над 10 000 км на месец и гумите са подложени на сериозно натоварваме, в града и извън града, тогава ще трябва да заложим на по-скъпи летни гуми.

Високият клас гуми са да луксозните и спортни автомобили и при тях е задължително да не се правят компромиси.

Важно е да се знае, че каквито и летни гуми да изберем, е необходимо да се грижим за тях и да ги поддържаме в оптимално състояние, за да не ни предадат на пътя.

Предлагаме ви и едно интересно видео на колегите от Summit Racing, които дават добри съвети за това как да изберем правилните гуми за своя автомобил. Видеото е на английски, но е лесно за разбиране:



Онлайн магазин за гуми E-gumi предоставя на ваше разположение богата гама от продукти както и промо-оферти на летни гуми с безплатна доставка на територията на цяла България. Разгледайте пълната гама марки, модели и размери летни гуми тук.


Сподели в