Етапи и фактори на стареене на гумите

публикувана

В предишния материал разгледахме и разнищихме митът за стареене при автомобилните гуми. В тази статия ще се спрем на това какви са различните етапи и фактори когато става дума за стареене и съхранение на нови гуми. И отново ще се доверим на специалистите и професионалисти в производството на гуми, Michelin. И така, стареенето по време на съхранение от доставчиците се влияе от следните фактори:

Първо: Влажност  

Основно правило е, че гумите трябва да се съхраняват в закрито помещение, в което се поддържа хладна температура и e сухо благодарение на естествена вентилация. В случай, че гумите се съхраняват на открито, те се покриват с непрозрачно и напълно защитено от влага платнище.

Стареенето на зимните гуми

Второ: Светлина

Защитата на гумите от пряка слънчева светлина е задължителна. Изкуствената светлина с високо съдържание на ултравиолетови лъчи също не е препоръчителна. Най-добре е светлината в помещението да идва от обикновени електрически крушки. Тази, от флуоресцентното осветление, може да повреди състоянието на продуктите.

Трето: Температура

Температурата при съхранение на гуми в склад е желателно да бъде под 35 градуса по Целзий. Контактът с радиатори, тръби и други метално обекти не е желателна. Това със сигурност би довело до деформация на гумата.

Важно е също така оборудването, което генерира озон, разтворители, гориво и химически продукти да не е в същото помещение.

Четвърто: Ротация

Организацията на един склад е от основно значение, тъй като местенето на гумите не е желателно да става твърде често. По този начин се намалява рискът те да попаднат в нежелателно положение и в последствие да се деформират. Препоръчително е, гумите, които са складирани най-напред, да се използват първи. 

Прочети още: Зимните гуми стават задължителни през 2015г.?

Пето: Краткосрочно и дългосрочно съхранение

При краткосрочното съхранение гумите могат да се поставят една върху друга на палети. Общата височина не трябва обаче да надвишава 1,20 м. На всеки 4 седмици продуктите се пренареждат, а редът на гумите се обръща. В случай, че гумите са монтирани върху джанти, то те трябва да са напомпани и да са поставени във вертикално положение или по една върху рафтовете.

При дългосрочно съхранение те се поставят вертикално върху рафтове. Добре е да има поне 10 см разстояние помежду им, за да се избегне нежелателна деформация. Като финален щрих ще упоменем, че ротацията в този случай е веднъж на 30 дни или един път месечно.

Краят на използване на гумите

За да се определи краят на живота на една гума, в случай, че тя вече е монтирана на автомобила, се инспектира дълбочината на протектора. Когато той достигне своя законоустановен минимален лимит гумата трябва да се смени. Разбира се, препоръчва се подмяната на всичките гуми на превозното средство по едно и също време. Така се гарантира добро и сигурно поведение на пътя от всички колела. 

Краят на възрастта на гумите

Според Регламент 30, то датата на производство на гумата е маркирана на страницата. Ако погледнете своите гуми ще забележите 4-цифрена поредица гравирана върху самата гума. Първите две седмици показват седмицата на производство, а следващите две – годината. Например, ако върху гумата е обозначено 1805, това означава, че тя е произведена през 18-та седмица през 2005 година.

Ние, от онлайн магазин E-gumi, ви пожелаваме приятно и безопасно пътуване!

Онлайн магазин за гуми E-gumi предоставя на ваше разположение богата гама от продукти както и промо-оферти на летни гуми с безплатна доставка на територията на цяла България. Разгледайте пълната гама марки, модели и размери летни гуми тук.


Сподели в