10 съвета как да подготвим колата си за лятото

публикувана

Подготовката на колата за лятото винаги започва с ритуала по смяната на зимните с летни гуми, ала това далеч не значи, че с това и приключва. Има още няколко важни дейности, които трябва да извършите, за да сте сигурни, че автомобилът ви ще е в оптималното си състояние за топлите месеци на годината. В следващите редове предстои да изредим 10-те най-съществени.

Летни гуми шофиране

Смяна на зимните с летни гуми

Първо обаче ще се спрем на причината за махането на зимните и поставянето на летни гуми. Двата типа гуми се изработват по коренно различен начин. Първата разлика е видима с просто око  – тази в шарката на грайфера. От пръв поглед ще забележите, че всички летни гуми имат дълги гладки участъци и широки канали, чиято задача е да отвеждат водата от централната част на протектора. По този начин при положителни температури летните гуми прилепват почти изцяло към повърхността на пътя и отвеждат дъждовната вода по време на движение.

В контраст, грайферът на зимните гуми има доста по-тесни и много повече жлебове плюс цяла серия ламели, а по-гъстата шарка прерязва снега и осигурява много по-добро сцепление с  хлъзгави повърхности. Имайте предвид, че при високи средни температури зимните се износват много по-бързо, така че за да удължите техния живот, побързайте да се отбиете в доверената си гумаджийница и да ги смените с летен комплект.

Най-сигурни ще бъдете по отношение на употребяваните от вас летни гуми, ако ползвате препоръчани от производителите модели и по възможност не втора употреба. Вече има доста богат избор и в реалната, и в онлайн среда, така че няма да ви излезе скъпо да имате цял комплект от четири нови летни гуми с еднакъв модел. Последното ще ви гарантира равномерно износване. През лятото търсете симетрични гуми, а при преобладаващо мокра настилка се спрете на модели с V-образна шарка – те лесно отвеждат водата под автомобила.

В случай на избор на нови летни гуми трябва да сте наясно и с това какво е техническото състояние на вашия автомобил (особено ходовата част) и дали шофирате повече в града, или извън него (второстепенните и непочистени пътища изискват стабилен грайфер и добра текстура).

Поставянето на летни гуми обаче, макар и повече от препоръчително, не е единственото важно нещо в подготовката на колите за топлите месеци от годината. Ето и останалите девет.

Профилактика на климатика

Направете профилактика на климатика, като проверите за теч, както и нивото на фреона. Ако има нужда, долейте.

Проверка на охладителна течност

От съществено значение е да проверите нивото на охладителната течност, кога е сменяна и дали няма теч, тъй като през лятото охладителната система е подложена на изпитание. Направете профилактика, за да избегнете задръстването ѝ, което може да причини прегряване на автомобила ви. Избягвайте да наливате чиста вода, а вместо това залагайте на антифриз и никога не доливайте при горещ двигател! Рискувате да ви опръска и нарани. Ако спазвате препоръките на производителите за разреждане, ще узнаете и при каква температура течността завира през лятото и замръзва през зимата.

Проверка на спирачната течност

Направете и проверка на нивото на спирачната течност и състоянието на маркучите, както и на спирачните дискове и накладките.

Проверка и почистване на акумулатора

Нужно е акумулаторът да бъде почистен и да се провери дали се налага и да бъде презареден. В случай че проверката покаже нужда от нов, купувайте!

Проверка на маслото

Засечете и нивото на маслото и ако се наложи, долейте! Силно препоръчително е обаче, ако периодът по план за смяната на масло и филтри съвпада с лятната ви ваканция, да го сторите преди заминаването, за да сте спокойни. Дори и през зимата да не сте ползвали колата, знайте, че маслото се сгъстява при престой на едно място и събира конденз, така че смяната му и на масления филтър пак не може да се отлага.

Проверка и почистване на двигателя

Почистете двигателя, чиито пластмасови и гумени елементи се износват по-бързо при големи колебания в температурите навън. Преди лятото е препоръчително да го измиете, но само ако колата ви е нова. В случай че е стара, можете да почистите сензорите и кабелите.

Проверка на долната част на колата

През зимата заради калта и кишата се трупат луга и сол в шасито, а това води до корозия не само на броните и праговете, а и на някои елементи от окачването. По тази причина е добре да се прибегне до измиване на долната част на автомобила. Препоръчваме ви в някой сервиз да я огледат за увреждания в студените месеци, но да не забравят също кабелите и тръбите.

Проверка на светлини и сигнална уредба на колата

Друг съществен елемент от подготовката на автомобила за лятото е проверката на светлините и сигналната уредба – аварийните светлини, мигачите. Нерядко след зимата някой от тях не работи, най-често поради изгоряло светлинно тяло. Пристъпете към смяна.

Разчистване на ненужната тежест

Извадете всички нужни за зимата приспособления и така ще олекотите своя автомобил. Товароносимостта му е често пренебрегвана характеристика, ала и доста важна, особено при положение че в топлото време по-често сме на дълъг път. При претовареност управлението на колата става по-трудно, а и разходът на гориво нараства.

Не забравяйте да разгледате пълната гама летни автомобилни гуми на атрактивни цени и нов ДОТ, които онлайн магазин E-Gumi ви предлага.
Кликни и разгледай сега!


Сподели в