10 причини защо да предпочетем зимни гуми през зимата вместо всесезонни

публикувана

Когато времето застуди и наближи зимата най-обсъжданата дискусия сред шофьорите е избора на зимни или всесезонни гуми. Всеки активен водач на автомобил знае, че в България периода на шофиране със зимни гуми е от началото на ноември до края на март.  Така, че в момент темата е много актуална и е важно отново да я обсъдим.

10 причини защо да предпочетем зимни гуми през зимата вместо всесезонни

Въпреки постоянното откриване на специални химически съставки, които се добавят към каучука (основния материал, от който се произвеждат гумите) все още по качества всесезонните гуми отстъпват на зимните гуми.

Ето 10 от най-важните причини да предпочетем зимни гуми през зимата вместо всесезонни:
  1. Зимните гуми са проектирани за  безопасно и сигурно шофиране при ниски температури, сняг и лед.
     
  2. Шофирането със зимни гуми е много по-сигурно на пътя. Защото големината, формата  и броя на грайферите им са специално предназначени за движение при зимни условия.  
     
  3. Зимните гуми се произвеждат от по-меки каучукови смеси и към тях се добавя специална химическа съставка силициев двуокис SiO2 (широко известен като силика). В резултат на това при минусови температури каучука не се втвърдява от студа и запазва еластичността си. Колкото по-добра е еластичността на гумите, толкова по-добро е сцеплението им с пътната настилка и от там стабилността при управление на автомобила.
     
  4. В някои държави (Скандинавските страни, Австрия, Германия, ) закона изисква шофирането през зимата да е със зимни автомобилни гуми. Ако ви се налага или планирате пътуване зад граница трябва да проверите дали са  задължителни зимните гуми.
     
  5. Зимните автомобилни гуми се износват по-бавно от всесезонните и с един комплект може да се изкара 3-4 сезона. Имайте предвид, че ако размера на грайферите на зимните гуми е под  4 мм, шофирането с тях вече е опасно и те трябва да се сменят.
     
  6. Зимните гуми спестяват пари. С един комплект можем да изкараме до 4 сезона. А всесезонните гуми, поради натоварването през два сезона със сериозна температурна амплитуда по между си, е препоръчително е да се подменят всяка година, година и половина.
     
  7. При заснежена пътна настилка спирачния път със зимни гуми е много по-кратък, от този с всесезонни, дори и с малка скорост. Ако асфалта е заледен, тогава разликата в спирачния път е драстична.
     
  8. Зимните автомобилни гуми имат специална шарка на грайферите, която намалява риска от аквапланинг. Това е когато водата между гумите и пътя не може да бъде отведена достатъчно бързо и се губи сцепление с настилката. Аквапланингът е много опасен, защото колата става напълно неуправляема.
     
  9. Зимните гуми ни дават възможност да шофираме активно и през зимния сезон. Това е особено важно когато е свързано с работата ни. Съвременният живот не иска да спира своя бърз ход дори и при най-екстремните условия. Зимните гуми ни осигуряват необходимото безопасно и сигурно шофиране при сняг и лед за да можем да продължим нормалния си живот и работата дори и през зимата.
     
  10. Шофирането със зимни гуми намалява риска от злополуки през зимата. Въпреки, че зимните гуми ни осигуряват по-добро сцепление с пътната настилка, имайте предвид, че по време на зимния сезон трябва да се кара със съобразена с условията скорост (с по-ниска скорост) и трябва да бъдете двойно по-внимателни.
Всесезонните гуми са проектирани и за зимни и за летни условия. Едната половина на протектора на гумата е със зимни грайфери, а другата с летни грайфери. Последните години в производството на всесезонни гуми се инвестира все повече и се внедряват все повече новооткрития . Въпреки, че се представят все по-добре и по-добре на тестовете, на този етап всесезонните гуми са компромис в сравнение със зимните гуми.

По отношение на безопасно и сигурно шофиране при ниски температури, сняг и лед зимните гуми имат повече причини да ги предпочетем през зимата вместо всесезонните.

Сподели в