НАЙ-ДОБРИТЕ ЛЕТНИ ГУМИ В OAMTC ТЕСТА ЗА 2023

публикувана

Априлските студени дни ще си отидат, ще стане топло, а това означава, че е време за новите летни гуми. За щастие има огромен изборът от гуми - и онлайн, и офлайн. Но това означава и повече време, прекарано в търсене и сравняване. Ние можем да ви помогнем с резултатите от няколко ключови теста, за да ви помогнем да се ориентирате в големия свят на автомобилните гуми. Сега е ред на теста на ÖAMTC - Тук може да прочетете теста на ADAC, тук - теста на Autobild.
вземи своя нов комплект летни гуми за повече сигурност и комфорт

 

ÖAMTC е австрийският автомобилен, мотоциклетен и туристически клуб, като в него членуват над 2 млн. души. Организацията прави тестове вече 50 години и поради тази причина и в чест на годишнината бяха тествани 50 модела 205/55 R16. Любопитно е, че са тествани най-вече гуми от ниския среден клас, тоест - с по-ниска цена. Критериите също са променени. 70% от общата оценка е за контрол и сигурност. Останалите 30% са сбор от критериите за опазване на околната среда.
 

Сега е ред да обърнем внимание на отличниците в ÖAMTC теста летни гуми за 2023. Пълните резултати може да видите на сайта на ÖAMTC. Ако имате въпроси - ние сме насреща да ви помогнем да направите най-правилната покупка.

Тест ÖAMTC летни гуми 205/55 R16

Критерий околна среда

В критериите за опазване на околната среда досега влизаха разход на гориво, пробег и шум. Сега са добавени изтъркването на гумите, теглото им и доколко устойчиво е производството им. Освен това е правен и специален тест, за да се провери съдържанието на нитрозамин и полициклични ароматни въглеводороди. Последните две вредни съединения не са намерени в нито една гума, което е добре. 
 

Michelin e.Primacy е единствената гума, която получава оценка “много добре” по критериите за опазване на околната среда. Освен това има забележителен очакван пробег от 71 000 km. Michelin e.Primacy обаче получава само задоволителна оценка на сигурността на мокра настилка. 

Като цяло по-добър баланс има Michelin Primacy 4+, също на Michelin. “Добре” по отношение на околната среда, но и по-високи оценки за сигурност. Позитивни впечатления оставиха и Goodyear Efficient Grip Performance 2 и Continental UltraContact. DoubleCoin DC99 също има висока оценка в критериите за околна среда, но ниски оценки за сигурност, затова не се препоръчва.

Критерий сигурност

Най-големите разлики се получават при спиране на мокра настилка. Тестовете се правят от начална скорост 80 км/ч, като разликата между най-добре и най-слабо представилите се гуми стига до зашеметяващите 25 метра. Колко сериозно е това ли? Ето пример - ако автомобил с гуми Continental PremiumContact 6 спре, а автомобилът отзад е с гуми DoubleCoin DC99, вторият автомобил ще се забие в първия със скорост от около 52 км/ч. 
 

Повечето от по-евтините гуми се представят зле при спиране на мокра настилка. Но това е нещо, с което не трябва да правите компромиси. Ясно е, че няма перфектни гуми, но Continental PremiumContact 6 и Nokian Tyres Wetproof се справят отлично по отношение на сигурността. А седем вида гуми - Rotalla RH 01, Berlin Tires Summer UHP 1 G2, Lassa Driveways, Evergreen EH 226, Riken Road Performance, DoubleCoin DC99 и Premiorri Solazo - не са въобще препоръчителни. 
 

На суха настилка разликите са по-малки - седем метра между най-добрите и най-лошо спиращите гуми. 

ОТЛИЧНИЦИТЕ В ОТДЕЛНИТЕ КАТЕГОРИИ – РАЗМЕР 225/40 R18

Най-добрите генерално: Goodyear Efficient Grip Performance 2, Continental PremiumContact 6, Michelin Primacy 4+


Безопасност на суха настилка: Falken ZIEX ZE310 Ecorun


Безопасност на мокра настилка: Continental PremiumContact 6


Най-дълъг пробег: Goodyear Efficient Grip Performance 2, Michelin Primacy 4+


Най-нисък разход на гориво: Michelin e.Primacy


Най-малко износване: Michelin e.Primacy


Най-безшумни: Delinte DH 2, Zeetex ZT 1000


Най-устойчиво производство: Michelin e.Primacy
 

ЗА ФИНАЛ

Не винаги скъпите гуми са добри, а евтините - лоши. Точно затова се правят тестове, които да определят подобни оценки. Тестове, които са по ясна и изпитана методика и предлагат на потребителите добре структурирани резултати. А освен това тестовете, в случая на ÖAMTC, помагат и на производителите на гуми да подобрят това, което правят. 


Ако търсите популярните гуми размер 205/55 R16, знаете къде да ги намерите. Вземете своя нов комплект летни гуми от онлайн магазин E-gumi и шофирайте дълго време в безопасност и максимален комфорт.
вземи своя нов комплект летни гуми за повече сигурност и комфорт


Сподели в