Най-добрите летни гуми 2020

публикувана

Тази зима се оказа доста лека и мека, а се очаква и да не продължи още дълго. Затова и шофьорите в България започват да се чудят кога ще настъпи точният момент за преминаване от зимни към летни гуми. Няма да е през февруари, но около средата на март ще настъпи времето да преобуете своя автомобил. И е добре да го сторите по три причини: така преживяването ни на пътя ще е по-сигурно, по-икономично и по-приятно.

ИЗБЕРЕТЕ СВОИТЕ ГУМИ С НАША ПОМОЩ


Ако е настъпил мигът да си купите нови летни гуми, знайте, че има различни категории. Има както такива за всекидневна употреба, така и други за екстремни условия – т.нар. „Performance tires“. Тях лесно можете да намерите във всеки летни гуми онлайн магазин. Ще ви помогнем да направите своя точен избор. След като обстойно прегледахме тестовете, подбрахме най-добрите гуми за наближаващите топли сезони. Никак не е изключено при нас да откриете най-подходящите за вас летни гуми на промоция, затова не отлагайте търсенето.

Continental ContiPremiumContact 5
Тези супер гуми отбелязаха огромен напредък за Continental, като заеха водеща позиция при тестовете за управление и на суха (наравно с Hankook), и на мокра настилка (преднина от цели 3 м при спиране пред следващия). Впечатляваща е ловкостта на автомобила с тях, което води до чувството, че сте зад волана на спортна кола. На мокър път помагат да се ускорява по-здраво на излизане от завои. По шум Continental ContiPremiumContact 5 са съвсем близо до победителя в категорията. Единствената им слабост е в икономичността: с до 3% по-ниски показатели от най-добрите гуми по този показател. Като цяло обаче изумителен продукт.

Dunlop Sport BluResponse
Това са едни от най-добрите летни гуми от 2014 г. насам. BluResponse са особено силно представящи се на суха настилка, където печелят тестовете за спиране и заемат 3-то място по управление. По ловкост и баланс на автомобила с тях, изоставането от лидера по този показател Continental ContiPremiumContact 5 е съвсем малко. Също с малко тези гуми са назад и при аквапланинга, както и по сцепление. Управлението на мокра настилка обаче е големият минус тук и има доста да се гонят Continental и Bridgestone. Генерално все пак това е чудесен избор за вас, особено ако пестенето на гориво е водещият ви приоритет.

Bridgestone Turanza T001
Т001 бележи голямо подобрение от Т100, като според вътрешни източници от Bridgestone се е работило изключително много по тези супер летни гуми. Новата философия особено си проличава при представянето на мокра настилка. Там този модел записа отлични резултати във всички дисциплини и изостана само от Continental при спирането и управлението. Представянето при тестовете за аквапланинг също беше добро, както и резултатите на суха настилка. В категорията „Шум“ бе заето 2-рото място. Посредствени резултати обаче имаше при постигането на сцепление с пътя.

Kumho Ecsta HS51
След осемгодишно очакване Kumho показа отлични летни гуми на тестовете. Успехът се дължи главно на резултатите на мокра настилка – 1-во място при завои, 3-то при спиране и 3-то генерално зад Continental and Bridgestone. Показателите при аквапланинг бяха посредствени, но и тук изоставането от лидерите не е голямо. Същото е и при сцеплението с пътя, а спирането на суха настилка е с 3 м по-лошо от на победителите в категорията. Ниският шум е друго от предимствата на този продукт на Kumho.

Hankook Ventus Prime3
Резултатите на тези сравнително нови летни гуми са почти идентични на мокра настилка с тези на Goodyear EfficientGrip, но ги изпреварват с малко на суха и откъм комфорт и цена. Именно на суха Prime3 подели 1-вото място по управление и зае 2-рото по спиране. При аквапланинг обаче не се представи на ниво, а на мокро имаше с цели 5 м повече спирачен път от победителя. Откъм шум е със средни показатели и е чак на 9-о място по икономия на гориво. Търсите ли качествени летни гуми на ниски цени, това е отличен избор.

Goodyear EfficientGrip Performance
Както и при предишни тестове, тези летни гуми са сред най-добрите при осигуряване на сцепление с пътя (3-то място) и шум (1-во място). Инженерите са намерили и рецептата за намаляване на разхода на гориво. При това без да жертват стабилността в дъжд – Goodyear е на 2-ро място при изпитанията за аквапланинг. Управлението в мокра настилка има добър баланс между предните и задни гуми. На суха обаче изостава доста от Continental или Hankook. Все пак е препоръчителен продукт.

Michelin Pilot Super Sport 4
Такива нови летни гуми ви дават гаранция за свръхсигурно представяне на сух път за цели около 50 000 км. Не си мислете обаче, че и на мокра настилка няма да имате отлично сцепление с тях. Минусите са, че се нуждаят от висока температура за оптимално „захапване” (трябва им загрявка) и че нямат достатъчно добра защита за джантите. С този продукт на Michelin си осигурявате тихо и удобно возене, прецизност при завоите и дълга употреба.

Pirelli P7 Cinturato
Още при излизането си на пазара тези летни гуми първи достигнаха върхов рейтинг и за икономия на гориво, и за „захапване“ на мокра настилка. Това прави дизайна Свещения Граал по отношение на съчетаването на сцепление без голямо жертване на „захапване“ на мокро. При аквапланинг обаче Р7 се нуждаеха според тестовете от допълнителни 6 м за спиране в сравнение с лидера Continental. Разликата е по-малка в сухи условия – 4 м. В икономия на горивото този продукт си остава на 1-во място. Затова при търсене на най-добрите летни гуми на ниски цени Р7 са сред фаворитите.

ЗА ФИНАЛ


Добрата новина за потребителите е, че разликата между най-лошите и най-добрите гуми намалява постоянно. Ние свършихме черната работа за вас с изследването на продуктите и ви предложихме наготово осем отлични варианти.

Гореизброените са наистина най-добрите летни гуми 2020, така че помислете добре и действайте. Топлото време ще дойде в България тази година, според последните прогнози, най-късно на 22 март. Това значи едно: скоро ще можете да излезете на пътя и за удоволствие в търсене на нови красиви дестинации за почивка. Купете си евтини летни гуми от E-gumi и се насладете на блажено и сигурно шофиране.

Сподели в