Кои са най-добрите летни гуми в теста ADAC 2023

публикувана

Тази зима не беше много зима, но няма как да повярваме, че температурите в следващите месеци ще останат около 10 градуса, нали? Значи е време за новите летни гуми. Разбира се, когато търсите е добре да започнете от най-важното - проверка на бюджета и проверка на цените. Защото инфлацията се отразява и на този сегмент от живота си. След това трябва да погледнете резултатите от тестовете на ADAC. Германската авто-мото организация е най-голямата в цяла Европа и неслучайно има огромен авторитет. Съответно тестовете на ADAC са може би най-определящите в света.
вземи своя нов комплект летни гуми за повече сигурност и комфорт

 

Тази година изпитанията бяха специални. Причината - 50 години от първия тест на ADAC. Съответно компанията тества зашеметяващите 50 вида гуми в размер 205/55 R16. Това са гуми, подходящи за нормални седани, хечбек возила, купета и комбита. При това и в не толкова скъпия, и в луксозния сегмент. Гумите се оценяват и в повече категории - те вече са седем, като всяка допринася по различен начин за общата оценка. Начинът на образуване на общата оценка също е променен. Сега той взима общата оценка от двете най-важни категории - сигурност и околна среда. Тежестта на сигурността е 70% от общата оценка, като тук критериите не са променени - безопасност и контрол върху мокри и сухи пътища. Износването, разходът на гориво и шумът влизат в новата категория оценка на въздействието върху околната среда. Там има и нови критерии - тегло на гумата, отделяне на частици, сертифициране на производството и производствени остатъци.
 

Нямаме място за резултатите на всичките 50 гуми. А и се съмняване, че ще имате сили и време да ги прочетете. Но ако изгаряте от любопитство - на сайта на ADAC ги има (макар и на немски). Ние ще обърнем внимание на отличниците и на тези, които които разочароваха в ADAC тест летни гуми за 2023. Ако имате въпроси - ние сме насреща да ви помогнем да направите най-правилната покупка.

ТЕСТ ADAC ЛЕТНИ ГУМИ 2023

Най-дълъг пробег

Издръжливостта е ключова за всяка гума - кой би искал супер гума, която издържа 1000 км? Но пък тестването в реални условия е неприятно скъпо, затова гумите са разделени на няколко групи и са тествани по-дълго на машина и по-малко на асфалт. Както може да се очаква лидер по този показател в Michelin, макар и не с продукта, който се очаква да го направи. Michelin e.Primacy е с по-ниска височина на грайфера и с много нисък разход на гориво. И може да издържи невероятните 71 500 км пробег.
 

На втора позиция е Goodyear EfficientGrip Performance 2, а на трета - бюджетното предложение Double Coin DC99, което изпреварна с малко Michelin Primacy 4+.
 

От големите имена тук разочароващото представяне е за Uniroyal, Nokian и Dunlop, чийто очакван шосеен живот е наполовина по-къс от този на лидера. На дъното въобще е Zeetex ZT1000 с очакан пробег от 23 000 км.

Най-висока стойност

Тази категория е резултат от проста математическа операция делене - цена върху пробег (цените, разбира се, са взети за немския пазар). И в се получават евро на 1000 километра. Естествено Double Coin DC99 печели с лекота със стойност 1.03 евро на 1000 км. На пръв поглед изглежда супер, но само ако ви харесва да се пързаляте. От по-сигурните гуми добра стойност имат Michelin и Goodyear, но Kumho Ecsta HS52 също влиза в тази категория.

Спиране на мокро

ADAC публикува резултатите от два вида тестове - спиране на мокър асфалт и спиране на мокър цимент. Michelin, Goodyear и Continental имат отлични резултати, но с добри резултати са още Cooper, Hankook и ESA Tecar. Споменатият по-горе Double Coin DC99 има най-слаби резултати и на асфалт, и на цимент. Резултатите на DC99 са 59 и 58 м при скорост 80 км/ч. За сравнение Continental Premium Contact 6 спира за 34 и 35 м при същите 80 км/ч.

Аквапланинг

И тук ADAC прави два вида тестове - на прав участък и в завой. И в двата най-добре се справя Uniroyal RainSport 5. Скоростта, при която се появява аквапланинг в прав участък е 86.7 км/ч. При  Double Coin DC99 това се случва при 70.3 км/ч.

Спиране на сухо

Continental отново е №1, изпреварвайки Hankook и Michelin. Тук измерването е правено при начална скорост 100 км/ч. Continental спира за 35.9 м, Hankook Ventus Prime 4 - за 36.6, а Michelin e.Primacy - за 36.7. Със същия резултат е и Kumho Ecsta HS52.
 

Тук Double Coin DC99 не е последен, а само предпоследен. Спирането става за 42.5 м, а с Premiorri Solazo това се случва за 42.9 м.

Износване

Големите тестове в момента измерват колко гума губи гумата за определено разстояние. Принципно гумите с по-висок пробег би трябвало да се износват по-малко. Корелацията обаче не е право пропорционална, защото различни гуми съдържат различно количество материал. Най-добри резултатите даде e.Primacy (34.8 мг/км), но Michelin се справя отлично и с Primacy 4+ (53.7 мг/км). Супер се представя и UltraContact (52.5 мг/км) - новата гума с дълъг живот на Continental. Между тях се вклинява Double Coin DC99 (45.9 мг/км). На последно място е Avon ZV7 (120 мг/км).

Разход на гориво

Това е най-разочароващият тест по отношение на резултатите. И то макар че е правен в реални условия, а не на машина. Всички гуми се събират между 5.5 и 5.9 л на 100 км, тоест тази категория няма особено значение.

Шум

Предполагаме, че и тези резултати не са от най-важните. Но можем да отбележим, че гумите Petlas са впечатляващо шумни.

Отличниците

Goodyear EfficientGrip Performance 2 не е лидер в нито една категория, но само защото отстъпва с малко навсякъде. Отличен контрол и на сухо, и на мокро, като единствено при шанс за аквапланинг не е близо до върха. Но е номер едно в съчетанието дълъг пробег/ниска цена. 

Втората позиция е за Continental Premium Contact 6. Топ по отношение на сигурността и контрола, като единствения компромис е при аквапланинг. Очакваният проблег не е толкова висок, цената също е малко по-висока. 
 

Третото място е за Michelin Primacy 4+. Стабилни оценки за сигурност и контрол, същото важи и за аквапланинга. Втора оценка в категория околна среда след колегата от Michelin e.Primacy.

ОТЛИЧНИЦИТЕ В ОТДЕЛНИТЕ КАТЕГОРИИ – РАЗМЕР 205/55 R16

Най-добрите генерално: Goodyear EfficientGrip Performance 2, Contintal Premium Contact 6, Michelin Primacy 4+

Най-добро спиране на суха настилка: Continental Premium Contact 6

Най-добро спиране на мокър цимент: Continental Premium Contact 6

Най-добро спиране на мокра настилка: Continental Premium Contact 6

Аквапланинг на прав път: Uniroyal RainSport 5

Аквапланинг в завой: Uniroyal RainSport 5

Най-нисък разход на гориво: Michelin e.Primacy 

Най-малко износване: Michelin e.Primacy

Най-дълъг пробег: Michelin e.Primacy

Най-безшумните: Delinte DH2

Най-висока стойност: Double-Coin DC99

Най-ниска цена: Premiorri Solazo

Най-лека: Tomket Sport 3 Series 3

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: НАЙ-ДОБРИТЕ ЛЕТНИ ГУМИ В ТЕСТА НА AUTOBILD ЗА 2023


ЗА ФИНАЛ

По-добър и по-подробен тест от ADAC летни гуми 2023 едва ли е правен някога. Истинско доказателство за немско качество и положени усилия. Огледайте още веднъж най-добре представилите се модели на теста - водещата в Европа германска авто-мото организация няма да ви излъже.
 

И ако търсите популярните гуми размер 205/55 R16, знаете къде да ги намерите. Вземете своя нов комплект.


Сподели в