Кои са най-добрите летни гуми в теста ADAC 2022

публикувана

Когато търсите най-добрите летни гуми, е полезно да започнете с проверка на бюджета си и след това проверка на цените. Но също толкова определящи са резултатите от тестовете на ADAC. Германската авто-мото организация е най-голямата в цяла Европа, а освен това не прави нищо, което може да навреди на огромния ѝ авторитет. Тестовете на най-добрите летни гуми на ADAC са може би най-определящите в света и това не е случайно. Тази година в изпитанията бяха проверени малките 185/65 R15 гуми, подходящи за градски автомобили и хечбек возила, както и 215/60 R16 гуми, подходящи за кросоувър SUV-та. Гумите се оценяват в пет категории, като всяка допринася по различен начин за общата оценка - контрол на сух асфалт (20%), контрол на мокър асфалт (40%), шум (10%), разход на гориво (10%) и износване (20%). Любопитно е, че имаше някои изненадващи и неочаквани резултати. Прочетете следващите редове и ще видите отличниците и тези, които разочароваха в ADAC тест летни гуми за 2022. Това ще ви помогне да направите най-правилната покупка. Ние знаем, че светът на автомобилните гуми е голям и (понякога) странен, така че сме насреща.

 

вземи своя нов комплект летни гуми за повече сигурност и комфорт

ТЕСТ ADAC ЛЕТНИ ГУМИ 2022, РАЗМЕР 185/65 R15

В тазгодишния ADAC тест на най-добрите летни гуми бяха изпитани 16 модела от размер 185/65 R15, които бяха качени на Volkswagen Polo. Списъкът с всички автомобили, които ги използват е ужасно дълъг и няма да ни стигне мястото, за да изброим всички модели. Отличните не се изненадващи - Goodyear EfficientGrip Performance 2, Bridgestone Turanza T005 и Michelin Primacy 4. Любопитно е, че всички тествани гуми - дори най-ниско оценените - са получили препоръка, че могат да се използват. Тоест има богатство за всички бюджети, които може да вкарате в нашия калкулатор за гуми.

Отличниците

Споменахме вече основните имена. Goodyear EfficientGrip Performance 2 се представя добре и на сухи, и на мокри пътища, но се качва на върха благодарение на това, че издържа много дълго. Bridgestone Turanza T005 има по-добро представяне и на суха, и на мокра настилка, както и по-нисък разход на гориво. Но се износва по-бързо, а освен това е по-шумна. Тоест това е гумата за шофьори, които не използват твърде много автомобилите си. Michelin Primacy 4 отстъпва минимално на Bridgestone Turanza T005 и в нито една от категориите, но цената ѝ е леко по-висока. 

Почти отличниците

Pirelli Cinturato P1 Verde има най-висока оценка за представянето на сухи пътища. На мокро оценката пада надолу, но пак е убедително висока. При износването пак е на ниво. Dunlop Sport BluResponse също е стабилна гума на суха настилка и се справя отлично с аквапланинга в дъжда. Има обаче известен проблем със спирането на мокри настилки. При Giti GitiSynergyH2 нещата са разменени - отлично представяне на мокри настилки и по-слабо при сухи такива.
 

Continental EcoContact 6 има много нисък разход на гориво и се износва доста бавно. Оценката при мокри настилки обаче е само задоволителна. Внимание заслужава и Fulda EcoControl HP2 - това е гумата, която се изтърква най-бавно от всички тествани. Но пък има леки забележки по контрола и на сухи, и на мокри настолки. 

На опашката

Matador MP 47 Hectorra 3 получава най-ниска оценка на суха настилка, но пък на мокра се справя доста добре. И може да се похвали с доста нисък разход на гориво. Cooper CS7 също има нискът разход на гориво и приемливи оценки на различните настилки, но само толкова. Шумна е и се изтърква бързо. 
 

Vredestein Ultrac пък е гумата с най-висок разход на гориво и много бързо износване. Но пък получава високи оценки за маневри и на сухо, и на мокро.

ОТЛИЧНИЦИТЕ В ОТДЕЛНИТЕ КАТЕГОРИИ – РАЗМЕР 185/65 R15

Най-добрите летни гуми генерално: Goodyear EfficientGrip Performance 2, Bridgestone Turanza T005


Най-добрите летни гуми за суха настилка: Pirelli Cinturato P1 Verde


Най-добрите летни гуми за мокра настилка: Bridgestone Turanza T005


Най-нисък разход на гориво: Continental EcoContact 6


Най-малко износване: Fulda EcoControl HP2, Goodyear EfficientGrip Performance 2


Най-безшумните: Matador MP 47 Hectorra 3

ТЕСТ ADAC ЛЕТНИ ГУМИ 2022: РАЗМЕР 215/60 R16

При втория размер – 215/60 R16, в ADAC тест на най-добрите летни гуми за 2022 бяха поставени на изпитание 18 модела. Той се използва при доста SUV возила – от Audi Q2 през FIAT 500X и Ford Mondeo до Honda XR-V, Peugeot 508 и Volkswagen T-Roc. 

Тук има четири модела без никаква забележка, като тези на първо място дори са събрали равен брой точки. Разбира се, добре е да гледате детайлите, защото те са важни, ако чакате нашите промоции.

Отличниците

На първо място са Continental Premium Contact 6 и Michelin Primacy 4. И двата вида гуми са отлично балансира с високи оценки при маневрирането и на сухо, и на мокро. При Michelin оценките са на мокра настилка са по-ниски, но пък гумата се износва по-бавно, а и има по-нисък разход на гориво. 
 

Bridgestone Turanza T005 и Dunlop Sport BluResponse също са отлично балансирани гуми без да имат забележими слабости. Просто оценките им са по-ниски от тези на победителите.

Почти отличниците

Toyo Proxes Comfort не отстъпва на най-добрите летни гуми от горната категория по нищо, освен по отношение на по-високия разход на гориво. Същото важи и за Nokian WetProof, който дори има най-високата оценка на мокра настилка. Но там разходът на гориво е дори още по-висок. Debica Presto HP 2 е отличник по отношение на износването, но пък показва слабости и на суха, и на мокра настилка. Sava Intensa HP2 вдига още по-високо летвата при издръжливостта - това е гумата, която получава най-висока оценка в тази категория. Тя е и добра на суха настилка, но има слабости на мокра. 

На опашката

На последно място в най-актуалния ADAC тест на летни гуми е Kormoran Road Performance. Най-ниски оценки и при суха, и при мокра настилка. Но и най-нисък разход на гориво и доста добра издръжливост. Nankang Eco 2+ има по-високи оценки за контрола на шосето, а Semperit Speed Life 3 продължава да ги вдига, без да блести с нищо.
 

А пък Lassa Competus освен с недобри показатели и в сухо, и в мокро, ще ви изненада и с висок разход на гориво.

ОТЛИЧНИЦИТЕ В ОТДЕЛНИТЕ КАТЕГОРИИ – РАЗМЕР 215/60 R16

Най-добрите генерално: Continental Premium Contact 6, Michelin Primacy 4


Най-добрите за суха настилка: Kumho Ecowing ES31


Най-добрите за мокра настилка: Continental Premium Contact 6, Nokian WetProof 


Най-нисък разход на гориво: Kormoran Road Performance


Най-малко износване: Sava Intensa HP2


Най-безшумните: Toyo Proxes Comfort
ЗА ФИНАЛ

Знаем, че немското качество е синоним на истинско високо качество. Така че е добре резултатите от изпитания, направени от германците, да се взимат предвид. Затова и огледайте още веднъж най-добре представилите се модели на теста ADAC летни гуми 2022. Водещата в Европа германска авто-мото организация няма да ви излъже.


Ако търсите популярните размери 185/65 R15 и 215/60 R16 гуми, знаете къде да ги намерите. Вземете своя нов комплект летни гуми от онлайн магазин E-gumi и шофирайте дълго време в безопасност и максимален комфорт.
вземи своя нов комплект летни гуми за повече сигурност и комфорт


Сподели в