Тестове на летни гуми ADAC, ÖAMTC и Auto Build 2024

публикувана

Continental и Michelin са големите победители от тазгодишните тестове на летни гуми на Националния клуба на германските автомобилисти - ADAC. Резултатите се потвърждават и от австрийските им колеги от ÖAMTC.

И двете изпитания са проведени на летни гуми 215/55 R17. За разлика от тях сп. Auto Bild тества летни гуми 205/55 R16, но и там водещите гуми са MICHELIN PRIMACY 4+ и CONTINENTAL PREMIUM CONTACT 7.

Впечатляващото заключение на трите групи експерти е, че всички изпитани летни гуми са се справили на тестовете. С други думи, дори най-ниско класираните модели не попадат в графата непрепоръчителни.

ADAC тестове летни гуми 2024


Тестове на летни гуми ADAC 2024


Заради все по-голямата популярност на SUV автомобилите, тестове на летни гуми ADAC 2024 са фокусирани върху размера 215/55 R17. Той се “обува” и на редица среден клас леки автомобили. Това го прави универсално мерило при тестове на летни гуми.

В тестове на летни гуми ADAC 2024 са изпитани са общо 16 модела. От тях 3 получават отлична оценка, 12 попадат в средната категория, а на опашката остава един задоволителен рейтинг. Уговорката е, че дори последният в класирането въобще не е лоша гума. VREDESTEIN ULTRAC са класирани на последно място просто, защото се износват по-бързо. Ако шофирате по-рядко това всъщност може да е изключително подходяща гума за вас.

Големите победители


Големите отличници в тестове на летни гуми ADAC 2024 са MICHELIN PRIMACY 4+CONTINENTAL PREMIUM CONTACT 7 и KUMHO ECSTA HS52.

Тези три модела се препоръчват за употреба без каквито и да било условности. И ако Continental и Michelin честичко оглавяват съревнованията за гуми, то появата на Kumho в челото се оценява като “известна изненада” дори от специалистите от ADAC.

Важно е да отбележим, оценката на тестове на летни гуми ADAC 2024 се базира на 2 основни компонента. Първият е традиционната безопасност на пътя с всички елементи свързани с нея. Вторият пък е екологичният компонент. Той дава 30% от крайната оценка.

Така например Michelin води по еко компонента в тройката, докато Continental дават най-балансирани резултати в поведение на суха и мокра настилка. Корейците пък са някъде по средата по всички критерии. Който и да изберете от въпросните три модела, няма да сбъркате, уверяват ни от ADAC.

Българските любимци


Всеки шофьор има предпочитания, а твърде често в България търсим хубава гума на добра цена. Любими на родния пазар от години са полските гуми Debica, а от известно време и корейските Nexen, произвеждани в Чехия.

DEBICA PRESTO UHP 2 заема завидното 4-то място с оценка 2,6. Едва една десета не достига на поляците да влязат в графата “добри”. Те получават оценка “задоволителни”. Резултатите им са сходни с тези на Dunlop и Bridgestone, което е меко казано комплимент за гума от въпросния ценови клас.

NEXEN N'FERA Primus са сравними по цена с Debica и отличниците от Kumho, но се оказват в средата на таблицата с тестове на летни гуми ADAC 2024 със “задоволителна” оценка от 3.0. Това далеч не е ниска оценка. “Задоволителен” се дава за резултат между 2.6 и 4.5, а Nexen са в “златната” среда.

Особено интересен е резултатът на “опашкарите” от Vredestein. Тяхната гума VREDESTEIN ULTRAC има зашеметяващата оценка 2.3 за сигурност на пътя. Това би й осигурило едно от челните места и категория “добър”. За жалост тази гума се износва най-бързо - за едва 30 000 км. Това влияе и на нейната еко оценка и я изпраща на дъното на таблицата. Ако обаче търсите балансирана гума и не правите много километри, това може да се окаже логичният избор за вас.

вземи своя нов комплект летни гуми за повече сигурност и комфорт


Тестове на летни гуми ÖAMTC 2024


Паралелно с ADAC, в Австрия бяха публикувани тестове на летни гуми ÖAMTC 2024. Впечатление прави, че както участниците в тестовете, така и резултатите съвпадат едно към едно с тези на германските им колеги.

Единствено категориите имат различни имена, но балообразуването и появата на екологичния компонент съвпада.

И двете организации посочват, че тестовете са правени с партньори, което ни навежда на мисълта за съвместна работа. Интересен е анализът на австрийците на база на общите резултати.

„За над 50 години тестване на гуми никога не сме имали тест с толкова добри резултати”, посочва Щефан Кербл от ÖAMTC. “Три „добри“, 12 „задоволителни“ и една оценка „достатъчен“. Но дори моделът в края на тестовата таблица в никакъв случай не е лоша гума. Всичко зависи от индивидуалните изисквания”, допълва Кербл.

Той дава и важен съвет, при избора на гуми. „По отношение на безопасността цената трябва да е от второстепенно значение – значително по-късият спирачен път може да бъде от решаващо значение за безопасността при спешни случаи. Разликата в цената обикновено не е голяма, когато се сравнява с периода на експлоатация“, заключава Кербл.

Интересното е, че най-добри показатели за спиране както на сухо така и на мокро в тестове на летни гуми ÖAMTC 2024 дават CONTINENTAL PREMIUM CONTACT 7. И в двете категории те дават резултати, които са с по няколко метра по-добри от тези на останалите производители.

Детайлни резултати от тестове на летни гуми ÖAMTC 2024 можете да изтеглите от сайта на организацията в PDF формат.

Тестове на летни гуми Auto Bild 2024


Тестове на летни гуми Auto Bild 2024 пък са фокусирани върху, соченият за най-популярен размер - 205/55 R16.

Тук таблицата изглежда далеч по-предсказуемо, в сравнение с резултатите на ADAC и ÖAMTC. Първото място е за Michelin, който е следван плътно от Continental. Тестове на летни гуми Auto Bild 2024 отново доказват, че Premium Contact 7 има най-кратък спирачен път както на мокро така и на сухо.

Любопитното е, че в челната тройка се промъква Bridgestone Turanza 6, която не отстъпва значително по показатели и на първенците и също получава званието - образцов. В тестове на летни гуми ÖAMTC 2024, британската марка е в средата на таблицата.

Важно е да отбележим, че тестове на летни гуми Auto Bild 2024 не включват екологичен компонент както ADAC и ÖAMTC. Проверката е стриктно на поведението при шофиране.

Kumho Ecsta HS52 затвърждава мястото си в челото и на това класиране. На практика това е гумата с най-добро съотношение цена качество. Към момента на публикацията тя струва 112.40 лв. на сайта летни гуми e-gumi.com.

Интересен е фактът, че тестове на летни гуми Auto Bild 2024 са проведени на общо 55 различни модела. Пълни тестове са направени на топ 20. Останалите са проверени за спирачен път на сухо и мокро.

В тази първоначална пресявка Auto Bild открива 13 модела, които имат твърде дълъг спирачен път според техните критерии. Те смятат въпросните модели за непрепоръчителни. Пълният списък и детайлни резултати от тестове на летни гуми Auto Bild 2024, можете да откриете на уеб страницата на списанието.

В заключение


Добрите гуми и изправната спирачна уредба са от основна важност за безопасността на пътя. От тазгодишните тестове на летни гуми ADAC 2024 можем да стигнем до извода, че дори по-скромните производители предоставят относително добро качество. Фактът, че нито една гума не се е провалила на тестовете говори красноречиво, че сигурността е все по-важен фактор. И все пак резултатите дават предимство на едни за сметка на други. А експертите съветват да избирате гумите по тяхната надеждност, а не толкова въз основа на цената, която плащаме едва веднъж на няколко години.

вземи своя нов комплект летни гуми за повече сигурност и комфорт


Сподели в