Развенчан е най-големия мит за зимните гуми

публикувана

Зимните гуми са само за сняг: Не е вярно!


Съвременните зимни гуми не са снежни гуми. Те се представят добре на сняг, киша и поледица. Препоръчително е да се използват и на сух и мокър път при температури по-ниски от 7 °C. Така че правилното име на зимните гуми е гуми за студените месеци от годината. Има едно не писано правило: във всички месеци, в които има буквата „р“ от края на септември до края на април, могат да се използват зимни гуми. Обозначават се със символа на тривърха планина със снежинка - 3PMSF.

Съществуват друг вид гуми, които са предимно за покрити със сняг и лед пътища. Това са гумите за тежки зимни условия. Имат обозначение планина със заснежен връх – Ice Grip.

Тъй като качеството на летните гуми рязко се влошава при падане на температурите под 7 градуса ако искате да шофирате безопасно монтирайте гумите за студените месеци още преди да пътната настилка да започне да замръзва. Това, че през деня температурата на въздуха за кратко достига 20 градуса, не означава, че асфалта се е нагорещил, като през лятото и спокойно можете да използвате така наречените зимни гуми.  

Препоръчваме да следете минималните температури и ако паднат под 7 °C  монтирайте зимните си гуми (гуми за студените месеци от годината).

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: НАЙ-ДОБРИТЕ ЗИМНИ ГУМИ В ТЕСТА ADAC 2023

Забележка: Гумите с маркировка M+S не са свързани с никакви задължителни тестове за ефективност. Маркировката M+S се базира на геометрията на гумата, а не на това колко добре се справя при тестове при действително шофиране в кал или сняг.


Сподели в