Кога се сменят зимните гуми с летни и летните със зимни

публикувана

Искате да разберете кога настъпва точният момент да извършите смяна на зимни с летни гуми и на летни със зимни? В този текст ще научите всички фактори, които трябва да вземете предвид за целта. Така ще си помогнете да шофирате възможно най-сигурно и удобно, като не губите време за чакане по опашки пред гумаджийницата.


КОГА СЕ СМЕНЯТ ЗИМНИТЕ ГУМИ С ЛЕТНИ 2021 ГОДИНА


Щом се запитате кога се сменят зимните гуми с летни 2021 година, трябва да имате предвид два фактора. Първият е нормативната уредба на Република България, а вторият е свързан с климатичните фактори в нашата страна.

Климатичният фактор при смяна зимни с летни гуми 2021 година


Наличието на температури от дори над 15°C през януари и февруари предизвиква мисълта за смяна на зимни с летни гуми. Преди да го сторим обаче, има няколко съществени фактора, които ще ни помогнат за вземането на точното решение. Откъм климат съществува един основен принцип кога се слагат летни гуми вместо зимни. Той е, че към него се пристъпва, когато средната денонощна температура прескочи границата от +7°C. Всяка година този момент настъпва в различно време, тъй като температурите в този междусезонен период са твърде променливи. Дори и най-точните метеорологични прогнози не могат да ни гарантират кога ще стане за постоянно по-топло. Все пак ги следете от февруари с месец напред и сравнявайте различните сайтове с прогнози. Така ще знаете най-добре кога се сменят зимните гуми с летни 2021 година.

вижте кога се сменят летните гуми със зимни и зимните с летни

Законовият фактор при смяна зимни с летни гуми 2021 година


Дори и прогнозата да сочи трайно затопляне във вашия район още преди 1 март, недейте да бързате за смяна на зимни гуми с летни. Да, в България няма действащ конкретен закон за зимни гуми, а само разпоредби в Закона за движение по пътищата. И все пак изчакайте поне да мине месец февруари. Причината е в приетото в края на 2016 година на второ четене изменение в ЗДП. Според него от 15 ноември до 1 март шофьорите са длъжни да карат с „гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми, чиято дълбочина на протектора е не по-малка или равна на 4 мм”.

Затова изчакайте да дойде март и времето да се стабилизира топло за поне около седмица. След това спокойно можете да направите смяна на зимни гуми с летни и да карате уверено по пътищата на страната. Разбира се, бихте могли да го сторите и по-рано. Тогава обаче е препоръчително в последните поредни снежни дни да си осигурите алтернативен начин на придвижване. Такъв например са различните средства на обществения транспорт.

Защо да не карате в топло време със зимни вместо летни гуми

Не забравяйте, че и най-добрите зимни гуми се износват бързо, ако се използват при над +7°C, защото се нагряват прекомерно. Освен това при такива високи температури те са по-малко ефикасни при спиране и на суха, и на мокра пътна настилка. Това е, защото намалява тяхното сцепление и ефективност заради наличието на повече и по-дълбоки ламели, сравнено с каналите на лятната. Именно затова е от огромно значение за вашата безопасност да знаете точно кога се сменят зимните гуми с летни 2021 година. Пък и за да не ги износвате твърде бързо. Не искате по-рано във времето да се налага да правите паричен разход за нов комплект, нали?


вземи своите нови летни гуми за повече сигурност и комфорт


КОГА СЕ СМЕНЯТ ЛЕТНИТЕ ГУМИ СЪС ЗИМНИ 2021


Та кога се сменят летните гуми със зимни 2021 година? Този въпрос започва да занимава шофьорите още със самия край на лятото и настъпването на есента. Две са основните правила за това кога се слагат зимни гуми. Първото е да следвате законовите разпоредби и да поставите зимния комплект до или в началото на ноември. Второто е да го сторите, щом средните дневни температури паднат под +7°C.

Законовият фактор


Не, няма конкретен и действащ закон за зимни гуми 2021 година в България. Както обаче вече споменахме, ЗДП постановява, че от 15 ноември до 1 март всички автомобили трябва да бъдат или със зимни гуми, или с такива с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm. Така че имате право да карате също с всесезонни или дори летни гуми, изпълняващи тези задължителни критерии. Ако обаче живеете в по-мразовит, ледовит и снеговит район, това е безкрайно непрепоръчително. По отношение на въпроса кога да направите смяна на летни гуми със зимни 2021 година законът ви позволява известна свобода, ала разчита и на вашата съзнателност. Все пак всички на пътя искаме да се приберем вкъщи при любимите си хора невредими, нали?

важно е да знаете кога се сменят зимните гуми с летни и летните със зимни

Как се проверява грайфер на гума за минимална дълбочина


Що се отнася до това как се проверява грайфер на гума, ето и нашите бързи съвети. Първо вижте индикаторите за износване на протектора, вградени в каналите на гумите. Ако гумата се е износила до нивото на тези малки хоризонтални ленти, равномерно разположени по периферията, сте достигнали минималната дълбочина 1,6 мм. Съветваме ви обаче да пристъпите към смяна още при дълбочина от 4 мм, каквато изисква законът.

С дълбокомери за гуми можете да измерите още по-точно. Видовете са много и различни: от цифрови уреди до ламинирани карти с цветни показатели. Поставете дълбокомера върху канала на гумата и ще знаете колко сте близо до минималната дълбочина. С монета от 1 лев също можете да проверите. Ако нейната жълта част докрай потъне в шарките в средата на гумите, минимумът от 1,6 мм е наличен. Ако пък цифрата 1 се скрие до началото на основата си в грайфера, още по-добре. Тогава покрива дори изискваната законово за България дълбочина от 4 мм.



Климатичният фактор


Климатът е друг определящ фактор за това кога се сменят летните гуми със зимни 2021 година. Според синоптиците този път първият сняг ще падне след определената от закона дата за смяната на гумите – 15 ноември. Ето защо през 2021-ва не е чак толкова наложително да се избързва твърде много с поставянето на зимния комплект. Иначе генерално битува един основен принцип за това кога се сменят гумите към зимни. Той гласи, че към това действие се пристъпва, когато средната денонощна температура падне под границата от +7°C.

Защо да не карате в студено време с летни вместо зимни гуми


Основната причина преди каране на сняг и лед да се пристъпи към смяна на летни със зимни гуми е безопасността на пътя. Каучукът в гумите не може да запази едни и същи своите характеристики в температурния диапазон от -30 до +40 градуса. При ниски температури се втвърдява и губи еластичност, което се отразява на сцеплението с настилката и причинява нестабилност на автомобила. Използването на силика запазва еластичността на каучуковата смес при минусови температури и осигурява върхово сцепление при сняг и лед.

Зимните гуми се произвеждат от по-меки смеси, имат различна шарка на протекторите и повече на брой ламели от летните. Така прилепват плътно към заснежения, заледен или кишав път с много по-голяма контактна площ с него. Това от своя страна гарантира по-добра устойчивост и по-къс спирачен път, сравнено с летните гуми. Затова и навременната смяна на летни гуми със зимни 2021 година ще ви направи истински отговорен шофьор и въобще човек. От здраве и безопасност никога не бива да се пести.

 

ЗА ФИНАЛ


Вече би трябвало да сте наясно кога се сменят зимните гуми с летни 2021 година и кога се сменят летните гуми със зимни. Откъм закон двете дати, които трябва да удебелите в календара си, са 15 ноември и 1 март. Откъм климат пък следете като ориентир границата от +7°C в средната денонощна температура. Сега наближава времето на топлото, така че настъпи моментът за смяна на зимни с летни гуми.

Затова вижте пълната гама летни гуми на атрактивни цени и с нов ДОТ, които онлайн магазин E-Gumi ви предлага.


вземи своите нови летни гуми за повече сигурност и комфорт

Сподели в