Кога да се сменят зимните с летни гуми 2019

публикувана

Когато си отговаряме на актуалния въпрос кога можем да сложим летни гуми на своя автомобил за сметка на зимните през новата 2019 година, трябва да имаме предвид два фактора. Първият е нормативната уредба на Република България, а вторият е свързан с климатичните фактори в нашата страна.

Смяна зимни с летни гуми

За разлика от миналата зима, тази беше доста сурова и донесе доста студове и снеговалежи, с което затрудни максимално движението по републиканската пътна мрежа. Повече дори и от други години се случваше да се стига до инциденти заради съчетанието от недобре почистена пътна настилка и ползването на неподходящи за сезона, най-често летни гуми на автомобилите.

И все пак месец февруари доведе някои много хубави, почти пролетни дни след тежките студове и снеговалежи. Това накара мнозина шофьори да се замислят дали не е настъпил моментът за поставянето на летни гуми. Този въпрос трябва да се разглежда в няколко посоки, преди да вземем крайното си решение.

Има един основен принцип, когато се стигне до обмислянето на този ход, и той е, че минаването на летни гуми от зимни се прави, когато средната денонощна температура прескочи границата от +7°C. Всяка година този момент настъпва в различно време, тъй като температурите в този междусезонен период са твърде променливи и дори и най-точните метеорологични прогнози не могат да ни гарантират кога ще стане за постоянно по-топло.

Имайте предвид и това, че в България няма действащ закон за зимни гуми, а само разпоредби в Закона за движение по пътищата. Според приетото в края на 2016 година на второ четене изменение в ЗДП, от 15 ноември до 1 март шофьорите са длъжни да карат с „гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми, чиято дълбочина на протектора е не по-малка или равна на 4 мм”. Ето защо трябва да помислите за преминаване към летни гуми или подходящи за сезона най-рано след приключването на месец февруари.

Това значи, че е нужно да се погледне към метеорологичната прогноза за март, за да се помисли кога е най-подходящият момент за пристъпване към смяната. Предлагаме ви поглед към някои от най-големите области в различни краища на страната и прогнозите за това кога ще има за последно поне два поредни дни на снеговалеж (според някои от най-популярните метеорологични уебсайтове), за да ви дадем по-обширна гледна точка. В област София последните поредни снежни дни се предвиждат за между 10-12 март, за Варна – между 8-10 март, за Бургас – между 1-3 март, за Пловдив – между 21-22 март, за Монтана – между 3-7 март, за Русе – между 9-10 март.

Когато и те отминат и времето се стабилизира за поне около седмица, ще сторите добре да посетите отворите някой летни гуми онлайн магазин, да се сдобиете с подходящия комплект и да отидете до най-близката и/или най-доверената си гумаджийница, за да извършите смяната и да сте подготвен за новия сезон на шофиране из републиканската пътна мрежа. Разбира се, бихте могли да го сторите и по-рано, ала тогава е препоръчително в последните поредни снежни дни да си осигурите алтернативен начин на придвижване, например различните средства на публичния транспорт.

Не забравяйте това, че зимните гуми се износват бързо, ако се използват при над +7°C, тъй като се нагряват прекомерно. Освен това при такива високи температури те са по-малко ефикасни при спиране както на суха, така и на мокра пътна настилка, като намалява тяхното сцепление и ефективност заради наличието на повече и по-дълбоки в сравнение с каналите на лятната, т.нар. ламели. Именно по тази причина е от огромно значение за вашата безопасност да изберете точния момент за смяна на зимните с летни гуми.

Напълно ненужно е да се подлагате на риск, когато се качвате в своя автомобил, ако разчитате на стари и захабени гуми. С наличието на все по-богат избор на всякакви продукти в интернет вече е детска игра да отворите някой онлайн магазин и да се сдобиете с хубав комплект летни гуми с ниски цени. В повечето случаи можете да откриете предостатъчно предложения като специфика според различни изложени в платформите компоненти, които търсите, а и в тази част на годината е обичайно да попаднете на летни гуми на промоция, така че нямате оправдание да не си осигурите сигурност на пътя.

Времената днес са други с ускоряването на процеса на дигитализацията на бизнеса. По тази причина е повече от вероятно да намерите идеалното съчетание на летни гуми с ниски цени и същевременно от високо качество. Февруари свършва, зимата също, така че вие сте на ход.

Не забравяйте да разгледате пълната гама летни автомобилни гуми на атрактивни цени и нов ДОТ, които онлайн магазин E-Gumi Ви предлага. Кликни и разгледай!

Сподели в